Tuesday, April 19, 2011

kerna mu tin kosong~"D

salam to all..
hari nh ak nak kongsi sdikit cerita yg ak dpt kat fb!haha..tajuk dye.
Jadi jutawan kutip tin kosong ..wakaka..tin kosong kot.sesuai sgt laa untuk blog nh.hehe.
ok2.baek2.diam2..sila2 bace.:)

SKELLEFTEA, Sweden - Seorang lelaki berumur 60 tahun di sini memiliki kekayaan rahsia lebih AS$1.6 juta (RM5.21 juta) menerusi pelaburan di pasaran saham dengan cuma bermodalkan wang yang diperoleh daripada mengutip dan menjual tin kosong.
Lelaki itu, Curt Degerman yang digelar Kurt Tin Kosong, meninggal dunia 2 tahun lepas manakala saudara-maranya bertengkar berhubung siapa sepatutnya mewarisi kekayaannya. 
Sejak 40 tahun lalu, Degerman dipandang rendah oleh masyarakat kerana menyara hidupnya dengan menyelongkar tong-tong sampah untuk mencari tin kosong dan menjualnya di sebuah loji kitar semula.

Bagaimanapun, setelah dia meninggal dunia semasa berusia 60 tahun akibat serangan jantung, saudara-maranya mendapati dia memiliki wang AS$1.1 juta (RM3.58 juta) dalam satu akaun bank Switzerland.

Mendiang turut menyimpan jongkong emas bernilai kira-kira AS$378,000 (RM1.2 juta) selain wang AS$1,358 (RM4,428) di rumahnya. Di sebalik penampilannya yang selekeh, Degerman sebenarnya seorang pelabur aktif dalam pasaran saham antarabangsa.
Selain memakan sisa makanan daripada tong sampah dan memakai sehelai kot kotor, dia akan meluangkan masa di perpustakaan awam pada setiap hari untuk mengkaji berita kewangan di akhbar.

"Dia pergi ke perpustakaan setiap hari kerana tidak membeli akhbar. Di perpustakaan itu, dia membaca akhbar kewangan Dagens Industri," kata seorang sepupunya.
"Dia amat arif tentang pasaran saham," tambahnya.
Jutawan itu disifatkan saudara-maranya sebagai seorang kanak-kanak genius yang berhenti sekolah kerana krisis peribadi Kekayaan lelaki itu akhirnya dikongsi oleh dua sepupunya dalam satu penyelesaian di luar mahkamah. - Agensi

 

haaa..amcam???x payah nak bljar tinggi2.x payah nak kerje dokter ke arkitek ke..tp still leh jd kaya kan??

 Allah firman dalam surah Asy Syura ayat ke 19:)

" Allah maha lembut terhadap hamba- Nya, dia memberi rezeki kepada siapa yang dia kehendaki dan dia Mahakuat Mahaperkasa" and kekayaan tuh sbenarnye bukan terletak pada wang ringgit.tp keberkatan dlam stiap rezeki itu laa yg sbenar2 kekayaan..bape ramai yg kaya duit tp miskin kasih syang.wallahualam.fikir2 kan..=:)


\
"And when the prayer has been concluded, disperse within the land and seek from the bounty of Allah , and remember Allah often that you may succeed."

4 comments:

 1. wow!!!!!
  nice post fahim :D

  " Gratitude unlocks the fullness of life.
  It turns what we have into enough , and more.
  It turns denial into acceptance,
  chaos to order,
  confusion to clarity.
  It can turn a meal into a feast,
  a house into a home,
  a stranger into a friend.
  Gratitude makes sense of our past,
  brings peace for today,
  and creates a vision for tomorrow. "

  ReplyDelete
 2. huwaaaa!bagusnya pakcik tuhhh!
  korg kene kejar silibus jugak ke mcm cairo?
  hehe goodluck!

  ReplyDelete
 3. kan??tu laa.jgn sesekali mmnhdg rendah pd sape2 pon.hehe.
  aah!!!huhuh..dogaan2.doakan smua dak mesir leh survive dgn baek!including me:).all the best 2

  ReplyDelete