Wednesday, September 8, 2010

asbab nuzul surah an nas dan al falaq~

salam all...entry kali ini berunsur ilmu sket..x de laa ak asek nk ngarut dan omong2 kosong kan.hehe..
sslalu kte bace surah an nas ngan al falaq nh..lg2 tyme solat..al maklum laa nk cpt kan..kan..kan~!!!haha...lgpon nh laa surah plg sng nk ngapalnye.slain al asr.kui2..tp kte x pernah nk tao ap sbb turun ayat nh..ap mkne ayat surah ini...T_T..so this it is...:)slmt mmbace:D

sebab nuzul yg pertama:
Imam Baihaqi di dalam kitab Dalaailun Nubuwwah-nya mengetengahkan sebuah hadis melalui jalur Al Kalbi yang diterimanya dari Abu Saleh, Abu Saleh menerimanya dari Ibnu Abbas r.a. Ibnu Abbas r.a. menceritakan, bahwa Rasulullah saw. mengalami sakit keras, lalu dua malaikat datang menemuinya. Salah seorang duduk di sebelah kepalanya sedangkan yang lainnya di sebelah kakinya.

Malaikat yang berada di sebelah kedua kakinya berkata kepada malaikat yang berada di sebelah kepalanya: "Apakah yang kamu lihat?" Malaikat yang berada di sebelah kepalanya menjawab: "Thabb". Malaikat yang berada di sebelah kakinya bertanya: "Apakah Thabb itu?" Ia menjawab: "Sihir".

Malaikat yang ada di sebelah kakinya bertanya: "Siapakah yang menyihirnya?" Ia menjawab: "Lubaid Al A'sham orang Yahudi". Malaikat yang berada di sebelah kakinya bertanya: "Di manakah sihir itu disimpan?" Malaikat yang ada di sebelah kepalanya menjawab: "Di dalam sumur(mcm perigi) keluarga si Polan, ia terletak di bawah sebuah batu besar dalam keadaan terbungkus".

Kemudian mereka berdua mendatangi sumur itu, lalu mereka menguras airnya dan mengangkat batu besar, kemudian mereka mengambil bungkusan itu lalu membakarnya. Dan pada waktu subuh, pagi hari dari malam itu Rasulullah saw. mengutus Ammar ibnu Yasir beserta beberapa orang lainnya untuk mengambil bungkusan sihir itu.

Lalu mereka mendatangi sumur tersebut, tiba-tiba sesampainya mereka di sana melihat air sumur itu seakan-akan berwarna merah darah. kemudian mereka mengeringkan air sumur tersebut lalu mengangkat batu besar yang ada di dalamnya, lalu mereka mengeluarkan bungkusan sihir lalu membakarnya. Ternyata di dalam bungkusan itu terdapat seutas tali yang padanya ada sebelas ikatan.

Kemudian diturunkan kedua surah ini kepada Rasulullah saw., setiap kali beliau membaca satu ayat dari kedua surah tersebut terbukalah satu ikatannya.iaitu surah annas dan al falaq..

Kedua surah tersebut; yang pertama dimulai dengan firman-Nya, "Katakanlah!, 'Aku berlindung kepada Rabb Yang menguasai subuh ...'" (Q.S. Al Falaq, 1)

dan surah yang kedua diawali dengan firman-Nya, "Katakanlah!, 'Aku berlindung kepada Rabb manusia...'" (Q.S An Naas, 1) Asal hadis ini mempunyai penguat hadith di dalam kitab Sahih hanya, tanpa disebutkan turunnya kedua surah tersebut;

akan tetapi turunnya kedua surah itu memiliki penguat hadith yang lainnya yang memperkuat Asbaabun Nuzul kedua surah itu.

sebab nuzul ke 2:
Imam Abu Na'im di dalam kitab Dalaail mengetengahkan sebuah hadis melalui jalur Abu Jakfar Ar Raazi yang ja telah menerimanya dari Ar Rabi' ibnu Anas, kemudian Ar Rabi' telah menerimanya pula dari Anas ibnu Malik r.a. Anas ibnu Malik r.a. menceritakan, bahwa ada seorang Yahudi memberi makanan kepada Rasulullah saw. Lepas makan Rasulullah saw. mengalami sakit tenat, ketika para sahabat datang menjenguknya, mereka ingat sakit itu hanyalah sakit bese..
Kemudian datanglah malaikat Jibril dengan membawa turun kedua surah ini; malaikat Jibril segera mengubatinya dengan membacakan kedua surah itu. Lalu Rasulullah saw. keluar menemui para sahabatnya dalam keadaan sehat wal afiat.:)

Ada orang kata , surah ini merupakan surah perlindungan dari pelbagai jenis. aiwah.... Perlindungan kepada siapa? Kalau kita kaji balik maksud surah an-nas dan alfalaq ni, maksudnya kita sebagai manusia meminta perlindungan dari Allah swt dan BUKAN selain daripadaNya.

Sesuatu kejadian itu ada sebabnye,begitu jugalah dengan ayat2 al-quran,Allah turunkan dgn bersebab//=)


wallahualam...

1 comment:

  1. salam.. boleh tahu sumber dari ilmu di atas.. terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete